10 ptica koje ne lete

Iako kada razmišljamo o pticama, prva slika koja pada na pamet je ona životinja sa velikim krilima koja im omogućavaju letjeti, realnost je da postoji mnogo ptica koje to ne mogu. To su ptice kao i ostale, jer s njima dijele sve svoje karakteristike. Međutim, zbog načina na koji su se razvili, unatoč krilima, nismo u mogućnosti poletjeti da se odvojimo od tla. Postoje različite vrste ovih ptica. Ako želite upoznati 10 ptica koje ne lete, čitajte dalje i saznajte.

Neleteće ptice: značajke

Neleteće ptice su ptice poput ostalih, ali s nekim ključnim razlikama, pa je istina da imaju niz karakteristika koje ih razlikuju od ostalih. Primjer ove razlike nalazi se u kostima njegovih krila koje su znatno manje nego u slučaju letećih ptica. Isto tako, vrijedno je napomenuti smanjenje ili odsutnost kobilice, prsne kosti koja im omogućuje razvijanje jačih i većih mišića koji omogućuju uporabu krila u letu.

S druge strane, također je vrijedno spomenuti da je većina ptica koje ne lete preživjele u prilično izoliranim sredinama (iako ne u svim, poput nojeva ili emu). U mnogim su se slučajevima neleteće ptice razvile iz letećih ptica, ali su se, u nedostatku grabežljivaca, specijalizirale za premještanje kopnom i vodom, što zahtijeva manje energije, što je dovelo do atrofije krila da postanu ptice koje ne lete.

Nojevi (Struthio camelus)

Nojevi, čije je znanstveno ime Struthio camelus, ptica je neleteća, osim što je ujedno i najveća ptica koja danas postoji. U stvari, iako većina obično ne prelazi dva metra visine, zabilježeni su slučajevi primjeraka koji su dosegli gotovo tri metra visine, a veličina nije zanemariva. Ova ptica koja ne leti obično teži oko 180 kg i, iako se danas nalazi samo u Africi, smatra se da se prije nekog vremena mogla naći i na Arapskom poluotoku. Postoje četiri vrste nojeva, koje su rasprostranjene u različitim regijama Afrike.

Jedna od zanimljivosti ove ptice je da, osim što joj nedostaju zubi, ima i slabu pokretljivost na jeziku. To ga uzrokuje da hranu pojede u gotovo istom stanju u kojem ih je zatekao u sredini. Iako se smatra biljojedivom životinjom, poznato je da se i oni mogu prehraniti lešinom ako imaju priliku.

Pingvini (Spheniscidae)

Druga ptica koja ne može letjeti su pingvini. Znanstveno ime ovih životinja je Spheniscidae, a postoje različite vrste pingvina, iako se sve nalaze na južnoj hemisferi. U stvari, mjesto na kojem postoji veća količina ove vrste ptica nalazi se na kontinentu Antarktika jer su vrsta ptica posebno prilagođena hladnim temperaturama. Međutim, pingvini se mogu naći i u južnoj Americi, regiji Patagonije, kao i na jugu Australije i Novog Zelanda.

Jedan od razloga zbog kojeg ova vrsta ptica ne može letjeti je sloj masti koji prekriva vaše tijelo ispod kože, što im omogućava da izdrže temperature smrzavanja svog prirodnog staništa. Međutim, ona također znatno povećava njihovu težinu, sprečavajući ih da polete. To se nadoknađuje činjenicom da su izvrsni plivači, što im omogućuje lov ribe u ledenoj vodi Antarktičkog mora, njihova glavna hrana.

Dodo (Raphus cucullatus)

U ovom slučaju to je ptica koja ne leti, već izumire. Dodo, čije je znanstveno ime Raphus cucullatus, bio je domorodna ptica Mauricijusa koja se nalazi u Indijskom oceanu i odvojena od Madagaskara udaljena manje od 1000 kilometara. Međutim, riječ je o ptici koja je izumrla u 17. stoljeću .

Uzrok njenog izumiranja nalazi se u ruci čovjeka. Kad su europski istraživači stigli na Mauricijus, uveli su nove vrste, poput svinja, pasa ili mačaka, između mnogih drugih. To je dovelo do toga da su gnijezda napadale ove nove vrste s kojima se dodosi nikada nisu morali suočiti. Isto tako, činjenica da Dodo nisu imali dodira s ljudskim bićima značila je da ih nisu doživljavali kao prijetnju, što je dovelo i do njihovog izumiranja.

U ovom drugom članku govorimo o tome zašto je ptica dodo izumrla.

Emu (Dromaius)

Još jedna od ptica koja ne leti je emu, čije je znanstveno ime Dromaius . U ovom je slučaju druga ptica koja ne leti po veličini, koju su nadmašili samo nojevi. Ova ptica bez leta je podrijetlom iz Oceanije . Oni su svejedne ptice, jer se hrane i sjemenom i povrćem i malim životinjama, posebno insektima.

Trenutno preživljava samo zajednički emu, jer su ostale emu vrste izumrle. Jedna od zanimljivosti koje ova ptica ima jest da, za razliku od većine ostalih ptica, ima tamnozelena jaja. To, osim njegove znatiželje zbog razlikovanja ostatka jaja, ima i važnu funkciju. Zahvaljujući ovoj posebnoj boji, jaja emu je teže vidjeti, što im pomaže da ne budu lak plijen za svoje moguće predatore.

Kokoši (Gallus gallus domesticus)

Druga ptica koja ne leti su kokoši, čije je znanstveno ime Gallus gallus domesticus . Ova je ptica poznata kao glavna domaća ptica, što je ujedno i najbrojnija ptica koja ne leti, budući da se uzgaja i zbog svojih jajašaca i zbog svog mesa. Zapravo se procjenjuje da na svijetu postoji više od 16.000 milijuna kokoši.

Postoje različite vrste kokoši . U svim slučajevima to je životinja koja ima izražen seksualni dimorfizam. Odnosno, ženke i mužjaci su fizički različiti. U slučaju kokoši, to su životinje manje veličine, s otrežljivim šljokicama i bez tipičnog istaknutog grebena pijetla (mužjaka kokoši), koji imaju greben koji može čak udvostručiti veličina grba kokoši.

Ostale ptice koje ne lete

Konačno, proširujemo popis ptica koje ne lete s tim drugim vrstama, od kojih možda znate neke vrlo amblematične poput kivija, ali druge manje poznate mogu vas iznenaditi, poput kakapa.

  • Cassowary: postoje tri različite vrste i nalaze se u nekim regijama Australije i Nove Gvineje. Hrane se voćem i gljivicama koje se nalaze u tlu i nekim manjim životinjama, poput insekata i nekih malih gmazova.
  • Kivi: sastoje se od pet vrsta i sve su izvorne vrste Novog Zelanda. To je mala ptica, nešto manje od obične piletine. Karakterizira ga zaobljeno tijelo i smeđa šljiva, kao i izduženi i šiljast kljun. Na naslovnici ovog članka možete vidjeti ovu pticu koja ne leti.
  • Uobičajeni Ñandú: to je ptica koja ne leti, slična nojevima, ali manjih dimenzija. Nalazi se u Južnoj Americi, tačnije na područjima sjeverne Argentine, Urugvaja i južnog Brazila.
  • Kagú: to je ptica koja ne leti i kojoj prijeti izumiranje. Rodno je od otoka Nove Kaledonije, koji se nalaze u Melaneziji, istočno od Australije. Njegova glavna prijetnja je da odloži jedno jaje u gnijezdo, smješteno na tlu, gdje je podložno napadu štakora i mačaka koje su ljudi unijeli u svoj ekosustav.
  • Kakapo: to je također ptica koja ne leti. To je jedini papig koji ne leti, osim što je i papiga s najvećom tjelesnom težinom u odnosu na njegovu veličinu zbog istog uzroka. On čini endemsku vrstu Novog Zelanda. Na ovoj slici možete vidjeti ovu pticu.

Ako želite pročitati više članaka sličnih 10 ptica koje ne lete, preporučujemo vam da uđete u našu kategoriju Zanimljivosti životinja.

Preporučeno

Jardin de Málaga Veterinarska klinika
2019
Trovanje pasa - simptomi i prva pomoć
2019
Escola Yogavida
2019