Gdje žive slonovi i čime se hrane

Slonovi su potomci mamuta i trenutno su najveće kopnene životinje na planeti. Oni se ističu po dugoj pokretnoj i osjetljivoj prtljažnici i po impresivnoj ljepoti i kolosalnoj veličini. Međutim, također se zna da su na popisu ugroženih životinja, uglavnom radi lova, bilo zbog njihovog mesa, bilo zbog bjelokosti.

Želite li znati više o njima? Budući da želimo da znate sve o tim životinjama, njihovim fizičkim karakteristikama, vrstama koje postoje, gdje žive i čime se hrane. Stoga smo pripremili ovaj članak o tome gdje žive slonovi i čime se hrane, u kojem vam također kažemo mnoge druge pojedinosti.

Karakteristike slonova

Slon je biljojedav sisavac, inteligentan, s puno memorije, društven i zaštitnički na svom stadu. Znanstveno nazvan Elephantidae, slon spada u skupinu pahidermi, koja uključuje i druge vrste popularno poznate kao nosorog, hippop, tapir i divlja svinja.

Jedno od njegovih glavnih oruđa, kao i najkarakterističniji fizički dio, je njegovo dugo deblo . Bez koštane strukture, ali s više od 350 000 mišića, ovaj alat omogućava vam da dopirete do visokih grana kako biste se hranili, hidrirali, čistili i čak komunicirali. Za skoro sve dnevne aktivnosti koje slonovi trebaju svoj prtljažnik. Međutim, postoje i druge karakteristike slonova koje su vrlo važne i koje u nastavku navodimo kako biste ih bolje upoznali:

Glavne značajke i karakteristike slonova

  • Brzina: unatoč svojoj velikosti, slonovi mogu dostići brzinu od 40 km / h.
  • Očekivani životni vijek: između 40 i 60 godina na slobodi, iako u određenim slučajevima mogu doseći i do 90 godina.
  • Razmnožavanje: ženke imaju mlade svake 4 ili 5 godina, nakon 22 mjeseca gestacije, i brinu o svojim mladima godinama, u čemu im često pomažu druge ženke u stadu.
  • Komunikacija: slonovi koriste niskofrekventne zvukove kako bi međusobno komunicirali, kao i njihovo deblo i dodir, vrlo važni za ovu vrstu. Pozdravljaju se, primjerice, prilazeći i uvijajući cijevi.
  • Pamćenje: ove se životinje izdvajaju nevjerojatnim pamćenjem. Njihov mozak, najveći u životinjskom kraljevstvu, omogućuje im da se sjećaju članova svoje grupe tijekom svog života, čak i ako ne žive s njima.
  • Emocije: pomažu i surađuju među članovima i miluju se i ostaju s pokojnim članovima danima.

Vrste slonova: dvije žive vrste

Iako je u prošlosti postojalo više od 300 vrsta slonova, trenutno postoje samo dvije vrste, afrička i azijska . Oba tipa dijele mnoge karakteristike, kao što su jake, velike, teške, snažne životinje s dugim cijevima i gustom, naboranom kožom s malo dlake. Međutim, postoje jasne razlike između obje vrste:

Afrički slon ( Loxodonta africana i Loxodonta cyclotis )

  • Dimenzije: visoka oko 3 metra i dugačka 7 metara.
  • Težina: do 8 tona.
  • Uši: vrlo velike uši u obliku ventilatora.
  • Pljeve: i muški i ženski imaju duge i zakrivljene očnjake.
  • Prsti: ove vrste slonova imaju pet prstiju na prednjim nogama i tri na stražnjoj strani.
  • Razina prijetnji: ranjiva prema IUCN crvenoj listi. Jedna od najvećih prijetnji je promet bjelokosti njegovih očnjaka.
  • Podvrste: slon savana i slon iz džungle.

Azijski slon ( Elephas maximus)

  • Dimenzije: visine otprilike 2, 5 metra i duljine 6 metara.
  • Težina: između 5 i 6 tona.
  • Uši: mnogo su manje od onih u Afrikancima i ispravnijeg su oblika.
  • Pljeve: ženke nemaju očnjake i posjeduju ih samo neki mužjaci.
  • Prsti: pet prstiju sprijeda i četiri straga.
  • Razina prijetnje: ugrožena. Neki uzroci njihove nesigurne situacije nastaju zbog uništavanja staništa i lova.
  • Podvrsta: nema.

U ovom drugom članku ćemo vam pokazati koje su razlike između afričkih i azijskih slonova.

Gdje žive slonovi

Prvo, skoro 400.000 afričkih slonova za koje se procjenjuje da žive u divljini trebaju velike površine zemlje za život, kao i obilje hrane i vode. Konkretno, ove pahidere su podijeljene u dvije podvrste, slonovi savane, koji su najčešći i najveći, i slonovi iz džungle. Prvi su bolje navikli živjeti u područjima s vrućom klimom, kao što je u savani, gdje im ogromne uši pomažu u raspršivanju topline i sprječavaju pregrijavanje, dok druge obično naseljavaju malo hladnija i vlažnija mjesta, poput šuma i džunglama.

S druge strane, procjenjuje se da je u stanju slobode trenutno oko 50 000 azijskih slonova . Taj se broj uzoraka distribuira u područjima regije Indije, Šri Lanke, Bangladeša, Sumatre i Bornea, iako se neki primjerci mogu naći i u hladnijim područjima, poput južnih Himalaja ili u blizini rijeke Yangtze. U svakom slučaju, uvjeti područja u kojima žive obično su lisnata područja s obilnim oborinama, grmljem i niskim raslinjem.

U oba slučaja grupe slonova su organizirane u društvenim strukturama s vodećim matrijarhom, najstarijom ženskom i najpametnijom skupinom, zajedno s drugim ženkama i njihovim mladima, koji se obično ne odvajaju više od jednog ili dva metra od svog majke. Tako se ženke pokazuju kao društvene životinje, solidarne, zaštitnice i ljubiteljice obiteljskog života. Muškarci se, s druge strane, teže udaljiti da žive u samoći kad dosegnu adolescenciju, mada se mogu grupirati i s drugim mužjacima, ali veze koje ih vežu nisu tako uske kao u slučaju ženki.

Što jedu slonovi

Za kraj razgovora o tim velikim kopnenim sisavcima, možemo samo pojasniti čime se slonovi hrane .

Obje podklase slonova su biljojedive vrste, što znači da jedu lišće drveća, meke kore, voće, bilje, stabljike, korijenje i sve vrste biljne hrane. S obzirom na njihovu veliku veličinu, nije neuobičajeno da oni moraju jesti ogromne količine hrane dnevno. Slonovi dnevno pojedu između 120 i 130 kilograma hrane i otprilike provode 13 sati svog vremena u procesu hranjenja.

Treba napomenuti da mame slonovi konzumiraju još veće količine hrane s obzirom na potrebe za proizvodnjom mlijeka. S druge strane, mladi do 100 kg rođene težine usisavaju roditelje do tri godine, iako povremeno mogu jesti neke vrste biljaka.

Još jednom, slonova cijev, koja je stvorena nosom i gornjom usnom, zauzima središnju fazu u zadatku hranjenja. Oni ga koriste kako bi osjetili, pili, mirisali i birali najnježniju i najprivlačniju hranu, kao da je to ručni nos. Oni također koriste svoju snagu i veličinu za dobivanje hrane, istrljavanje ili drhtanje stabala ili čak ustajanje kako bi došli do određenih grana.

S druge strane, slonovi se također moraju ohladiti i piti puno vode, gutajući do 10 litara vode po piću, 140 litara dnevno . Zbog toga ove životinje moraju uvijek biti u blizini izvora vode kako bi mogle udovoljiti svojim potrebama.

Općenito, vrlo je često promatrati slonove koji pregledavaju tlo kako bi odabrali njihovu hranu, iako na kraju uzimaju gotovo sve u usta, vole jesti! Međutim, oni imaju problema, iako im veliki kutnjaci dopuštaju da žvaću hranu i pretvaraju je u pastu, u mnogim slučajevima imaju određene probavne poteškoće, posebno stariji slonovi, pa im je teško probaviti hranu u potpunosti. Stoga je uobičajeno u stolici vidjeti tragove biljnih vlakana, pa čak i cijelih lišća. Zbog toga je i uobičajeno vidjeti da slonovi pretražuju vlastiti izmet i druge jedinke u potrazi za više hrane, posebno u područjima gdje može doći do nestašice hrane, kao u nekim Africi.

Ako želite pročitati više članaka sličnih Gdje žive slonovi i čime se hrane, preporučujemo vam da uđete u našu kategoriju Divlje životinje.

Preporučeno

Što je biocenoza - objašnjenje s primjerima
2019
Odgojite afganistansku hrt
2019
Radionica za kuhanje okusa
2019