Vrste medvjeda - Vrste i njihove karakteristike

Pogledajte datoteke medvjeda

Medvjedi su evoluirali od zajedničkog pretka s mačkama, psima, tuljanima ili lasicama prije 55 milijuna godina. Vjeruje se da je prva vrsta medvjeda koja se pojavila bio polarni medvjed.

Medvjede možemo pronaći na gotovo svim mjestima na svijetu, a svaki od njih prilagođen je svom okruženju . Ove prilagodbe razlikuju neke vrste medvjeda od drugih. Boja dlake, boja kože, debljina, debljina i duljina kose čine ih boljim prilagođavanjem okolišu u kojem žive, kako bi se regulirala njihova tjelesna temperatura ili se kamufliralo svojim okolišem.

Trenutno postoji osam vrsta medvjeda, iako su ove vrste podijeljene na mnoge podvrste. U ovom članku s milanospettacoli.com, vidjet ćemo koliko vrsta medvjeda postoji i njihove karakteristike.

Malajski medvjed

Malezijski medvjedi, također poznati kao sunčani medvjedi ( Helarctos malayanus ), naseljavaju topla područja Malezije, Tajlanda, Vijetnama ili Bornea, iako se njihova populacija posljednjih godina alarmantno smanjila zbog nestanka njihova prirodnog staništa i upotrebe koja pripisuje kinesku medicinu žuči ove životinje.

To je najmanja vrsta medvjeda koja postoji, mužjaci teže između 30 i 70 kilograma, a ženke između 20 i 40 kilograma. Kaput mu je crn i vrlo kratak, prilagođen toploj klimi u kojoj živi. Na prsima imaju narančastu mrlju od potkove .

Njihova prehrana temelji se na konzumiranju orašastih plodova i voća, iako će jesti sve što im bude na raspolaganju, poput malih sisavaca ili gmazova. Također mogu konzumirati med kad god ga pronađu. Za to imaju vrlo dugačak jezik, kojim će izvaditi med iz košnica.

Nemaju sezone uzgoja, pa se mogu razmnožavati tijekom cijele godine. Osim toga, malezijski medvjedi ne prezimuju u stanju hibernacije. Nakon snošaja mužjak će ostati kod ženke kako bi joj pomogao pronaći hranu i gnijezdo za buduće potomke, a kada se rode, mužjak može ostati ili otići. Nakon što se potomstvo odvoji od majke, mužjak će napustiti ili se ponovno spojiti sa ženkom.

Usni medvjed

Usneni medvjedi ili lesovi ( Melursus ursinus ) žive u Indiji, Šri Lanki i Nepalu. Stanovništvo koje je postojalo u Bangladešu izumrlo je. Mogu živjeti na nekoliko različitih staništa kao što su vlažne i suhe tropske šume, savane, gustine i travnjaci. Izbjegavaju mjesta koja ljude jako uznemiruju.

Karakterizira ih dugačka, ravna crna kosa, vrlo različita od ostalih vrsta medvjeda. Ima vrlo izduženu njušku s istaknutim i pokretnim usnama. Na prsima imaju bijelu mrlju u obliku "V" . Mogu težiti 180 kilograma .

Njihova prehrana je na pola puta između insektinoznih i voćnih . Insekti poput termita i mrava mogu činiti više od 80% hrane, iako će, kada dođe vrijeme plodovanja biljaka, plod biti između 70 i 90% hrane medvjeda.

Razmnožavaju se između svibnja i srpnja, ženke rađaju jedno ili dva šteneta između mjeseca studenog i siječnja. Tijekom prvih devet mjeseci potomstvo će se prevoziti na leđima majke i ostati s njom jednu ili dvije i pol godine.

Spektakularni medvjed

Spektakularni medvjedi ( Tremarctos ornatus ) žive u Južnoj Americi i endemični su za tropske Ande . Točnije, mogu ih pronaći zemlje Venezuela, Kolumbija, Ekvador, Bolivija i Peru.

Glavna karakteristika ovih životinja su, bez sumnje, bijele mrlje koje imaju oko očiju . Te se mrlje protežu i kroz njušku i vrat. Ostatak krzna je crn. Koža mu je tanja od one druge vrste medvjeda, zbog vruće klime u kojoj živi.

Mogu živjeti u raznim ekosustavima diljem tropskih Anda, uključujući suhe tropske šume, vlažne tropske nizine, montanske šume, suhe i vlažne tropske grmlje i visoko nadmorske visine i tropske grmlje.

Kao i većina medvjeda, medonosni medvjed je svejediva životinja, njegova prehrana temelji se na vrlo vlaknastoj i tvrdoj vegetaciji, poput grana i lišća palmi i bromelija. Oni mogu jesti i sisavce poput zečeva ili planinskih tapira, ali uglavnom konzumiraju perad. Kad dođe vrijeme kada su biljke u plodu, medvjedi dopunjuju svoju prehranu raznim tropskim voćem .

O reprodukciji ovih životinja u prirodi se ne zna mnogo. U zatočeništvu se ženke ponašaju poput sezonskih poliestera. U mjesecu ožujku i listopadu dolazi do vrhunca parenja. Veličina legla varira od jednog do četiri štenaca, a blizanci su najčešće.

Smeđi medvjed

Smeđi medvjed ( Ursus arctos ) rasprostranjen je na većem dijelu sjeverne hemisfere, u Europi, Aziji i zapadnom dijelu Sjedinjenih Država, Aljaske i Kanade. Budući da je tako proširena vrsta, mnoge se populacije smatraju podvrstama, s oko 12 različitih .

Primjer je medvjed Kodiak ( Ursus arctos middendorffi ) koji nastanjuje arhipelag Kodiak na Aljasci. Vrste medvjeda u Španjolskoj svode se na europsku vrstu, Ursus arctos arctos, koja se nalazi od sjevera Iberskog poluotoka do Skandinavije i Rusije.

Smeđi medvjedi nisu samo smeđi, mogu biti i crne ili krem ​​boje . Veličina varira o podvrstama, između 90 i 550 kilograma . U gornjem dijelu težine nalazimo medvjeda Kodiak, a u donjem europskog medvjeda.

Zauzimaju široku raznolikost staništa, od suhih azijskih stepa do arktičkih gustina i umjereno vlažnih šuma. Živeći u većoj raznolikosti staništa od bilo koje druge vrste medvjeda, oni također iskorištavaju širok izbor hrane. U SAD-u su mesožderi više kada se približavamo sjevernom polu, gdje naseljavaju više kopitara i mogu naći losos. U Europi i Aziji imaju svejedniju prehranu.

Razmnožavanje se događa između mjeseca travnja i srpnja, ali oplođeno jaje ne implantira u maternicu do jeseni. Štenad, jedan do tri, rađaju se u siječnju ili veljači, kada majka hibernira. Biti će s njom dvije ili četiri godine.

Azijski crni medvjed

Populacija azijskog crnog medvjeda ( Ursus thibetanus ) je u recesiji. Ova životinja nastanjuje južni Iran, naj planinske regije sjevernog Pakistana i Afganistana, južnu stranu Himalaje širom Indije, Nepala i Butana, te kontinentalnu jugoistočnu Aziju, a prostire se prema jugu u Mjanmar i Tajland.

Crne su boje s malom bijelom mrljom u obliku polumjeseca na prsima . Koža oko vrata je deblja nego na ostatku tijela, a dlaka na ovom području je duža, što daje osjećaj vlasišta. Srednje je veličine, između 65 i 150 kilograma .

Žive u mnogim različitim vrstama šuma, kako u širokolisnim, tako i u crnogoričnim šumama, blizu razine mora ili preko 4.000 metara.

Imaju vrlo raznoliku i sezonsku prehranu . U proljeće se njihova prehrana temelji na stabljici, lišću i zelenim izdancima. Ljeti jedu širok izbor insekata poput mrava koje mogu tražiti 7 ili 8 sati, a pčele, također plodove. U jesen se vaša sklonost mijenja prema žirima, orasima i kestenima . Hrane se i kopitima i goveda .

Razmnožavaju se u lipnju i srpnju, rađaju između studenog i ožujka, ovisno o uvjetima medija oplođena jajašca će se prije ili kasnije implantirati. Imaju oko dva štenaca koji će s majkom ostati dvije godine.

Američki crni medvjed

Američki crni medvjed ( Ursus americanus) izumro je u većini Sjedinjenih Država i Meksika, trenutno nastanjujući Kanadu i Aljasku, gdje se populacija povećava. Uglavnom živi u umjerenim i borelijskim šumama, ali se protežu i na suptropskim područjima Floride i Meksika, kao i na subarktičkim. Mogu živjeti u blizini mora ili više od 3500 metara nadmorske visine.

Unatoč svom imenu, američki crni medvjed može predstaviti još jednu boju krzna, nešto smeđe i čak bijele mrlje. Mogu težiti između 40 kilograma (ženke) i 250 kilograma (mužjaci). Imaju mnogo robusniji ten od ostalih vrsta medvjeda i veću glavu.

Svemogući je generalist i oportunist, jesti će sve što nađe. Ovisno o godišnjem dobu, oni će jesti jednu ili drugu stvar, bilje, lišće, stabljike, sjemenke, voće, smeće, stoku, divlje sisavce ili ptičja jaja. Povijesno jeseni, medvjedi su se hranili američkim kestenom ( Castanea dentata ), ali nakon kuge u dvadesetom stoljeću koja je smanjila populaciju drveća, medvjedi su počeli jesti hrastove žira i orahe.

Uzgojna sezona započinje krajem proljeća, ali mladunci se neće roditi dok majka ne prezimi u stanju hibernacije, kao i druge vrste medvjeda.

Divovski medvjed panda

U prošlosti se populacija pande ( Ailuropoda melanoleuca ) proširila po cijeloj Kini, ali sada je prebačena na zapadni kraj provincija Sichuan, Shaanxi i Gansu. Zahvaljujući naporima uloženim u njegovo očuvanje, čini se da ova vrsta ponovno raste, pa ogromna panda ne prijeti izumiranju.

Panda je najrazličitiji urid. Vjeruje se da je bio izoliran više od 3 milijuna godina, pa je divergencija u izgledu normalna. Ovaj medvjed ima vrlo zaobljenu i bijelu glavu, s ušima i crnom konturom oka, ostatak tijela je također crn, minus leđa i trbuh.

Što se tiče staništa pande, moramo znati da oni žive u umjerenim šumama planina Kine, na nadmorskoj visini između 1.200 i 3.300 metara. Bambus obiluje ovim šumama, a to je njegova glavna i praktički jedina hrana. Medvjedići pande povremeno se mijenjaju mjesta prateći tempo rasta bambusa.

Razmnožavaju se od ožujka do svibnja, trudnoća traje između 95 i 160 dana, a mladi (jedan ili dvije) provode godinu i pol ili dvije s majkom dok se ne osamostale.

Polarni medvjed

Polarni medvjed ( Ursus maritimus ) razvio se iz smeđeg medvjeda prije 35 milijuna godina. Ova životinja živi u arktičkim regijama i njezino je tijelo u potpunosti prilagođeno ledenom vremenu.

Kosa mu je prozirna jer je šuplja, puna je zraka, što djeluje kao izvrstan izolator. Uz to, stvara bijeli vizualni efekt, savršen za kamufliranje u snijegu i zbunjivanje svog plijena. Koža mu je crna, što je važno svojstvo, jer ova boja olakšava apsorpciju topline.

Što se tiče prehrane polarnog medvjeda, moramo znati da se suočavamo s jednim od najezdanijih medvjeda. Njihova prehrana temelji se na nekoliko vrsta tuljana poput prstenaste tuljave ( Phoca hispida ) ili bradatog tuljana ( Erignathus barbatus ).

Polarni medvjedi su životinje koje se najmanje razmnožavaju. Svoju prvu djecu imaju u dobi između 5 i 8 godina. Obično rode dvoje mladih koje će s majkom provesti oko dvije godine.

Je li polarni medvjed u opasnosti od izumiranja? Saznajte i na milanospettacoli.com!

Ako želite pročitati više članaka sličnih vrstama medvjeda - vrste i njihove karakteristike, preporučujemo vam da uđete u naš odjeljak Znatiželjci u životinjskom svijetu.

bibliografija
  • Dharaiya, N., Bargali, HS & Sharp, T. 2016. Melursus ursinus. IUCN crveni popis ugroženih vrsta 2016: e.T13143A45033815. Dostupno na: //www.iucnredlist.org/species/13143/45033815
  • Garshelis, D. i Steinmetz, R. 2016. Ursus thibetanus (verzija errata objavljena 2017.). IUCN crveni popis ugroženih vrsta 2016: e.T22824A114252336. Dostupno na: //www.iucnredlist.org/species/22824/114252336
  • Garshelis, DL, Scheick, BK, Doan-Crider, DL, Beecham, JJ i Obbard, ME 2016. Ursus americanus (verzija errata objavljena 2017.). IUCN crveni popis ugroženih vrsta 2016: e.T41687A114251609. Dostupno na: //www.iucnredlist.org/species/41687/114251609
  • McLellan, BN, Proctor, MF, Huber, D. i Michel, S. 2017. Ursus arctos (izmijenjena verzija procjene 2017.). IUCN crveni popis ugroženih vrsta 2017: e.T41688A121229971. Dostupno na: //www.iucnredlist.org/species/41688/121229971
  • Scotson, L., Fredriksson, G., Augeri, D., Cheah, C., Ngoprasert, D. & Wai-Ming, W. 2017. Helarctos malayanus (verzija errata objavljena u 2018.). IUCN crveni popis ugroženih vrsta 2017: e.T9760A123798233. Dostupno na: //www.iucnredlist.org/species/9760/123798233
  • Swaisgood, R., Wang, D. & Wei, F. 2016. Ailuropoda melanoleuca (verzija errata objavljena 2017.). IUCN Crveni popis ugroženih vrsta 2016: e.

Preporučeno

Kućni lijekovi za mačju prehladu
2019
Koje životinje žive u šumi umjerene
2019
Potencijalno opasni psi u Španjolskoj - Trenutno zakonodavstvo 2019
2019